Ett tenntrådsarmband blir till

Nu ska jag visa och berätta hur jag gör när jag tillverkar ett tenntrådsarmband. Jag visar detta på en enkel modell som jag kallar för dubbel trefläta.

Först mäter jag upp 3 lika långa bitar med tenntråd som jag viker på mitten. Jag brukar fläta en lång fläta som räcker till flera armband. (Till en dubbel trefläta går det åt c:a 9 cm tenntråd per cm fläta.)

Jag tar en lintråd, trär i vikningen och knyter fast runt sargen på mitt vardagsrumsbord. (Jag valde att tillverka bordet med ett mellanrum mellan bordsskivan och sargen just med tanke på detta ändamål.)

Sedan håller jag flätan spänd och ”lägger rätt” trådarna när jag flätar, så dom ligger plant och inte vrider sig. Tenntråden är mycket formbar.

Jag tar en remsa med renskinn, mäter och klipper till den längd som jag vill ha på armbandet. Det brukar bli lagom om man mäter aktuellt handledsmått och lägger till c:a 1 cm. (Men det är ju en smaksak hur tajt man vill att armbandet ska sitta.)

Sedan skär jag med hjälp av ett stämjärn en skåra i båda ändar, 1,5 cm från kanten.

Jag sticker ner flätan i skårorna från skinnets ovansida och klipper av flätan så den sticker ut knappt 1 cm i båda ändarna på skinnets baksida.

Innan jag syr fast flätan så limmar jag fast den. Det gör jag för att den ska ligga still, rakt och fint, när jag syr. Jag tar så lite lim som möjligt för att det inte ska hamna något lim utanför flätan på skinnet.

Jag syr upp och ner genom varje hålrum i flätan med en mycket tunn och genomskinlig nylontråd.

Jag syr ihop flätans båda ändar ordentligt och fäster även fast nylontråden där.


Därefter väljer jag en lagom stor knapp som jag tillverkat själv av renhorn.

Knappen syr jag fast med vaxad lintråd och jag fäster ordentligt i flätans ände.

Sedan väljer jag en passande snodd. Snoddarna gör jag genom att blöta smala skinnremsor i varmt vatten, snurra ändarna åt olika håll, vika på mitten och tvinna ihop.

Jag syr fast snodden genom skinnet med vaxad lintråd, provar samtidigt runt knappen och justerar så att det ska gå lagom trögt att knäppa armbandet.

Sedan syr jag fast snodden ordentligt i flätans ände


När armbandet ska sys ihop så limmar jag en liten bit i taget.

Jag viker ihop armbandet där jag limmat och syr ihop med ”sicksack”- söm innan limmet torkar, så det går att komma in genom mittskarven med nålen.

Jag fortsätter att limma, vika ihop och sy en liten bit i taget.

Då och då vänder jag på armbandet och trycker och fixar så flätan ska hamna snyggt och fint i mitten, med lika mycket skinn på båda sidor.

När jag ska fästa tråden så byter jag ut skärnålen som jag sytt med, mot en skomakarnål med rundad spets.

Och så var det klart!