Om mig

Jag heter Liza Axelsson.

Jag är född och uppvuxen i Härnösand, inte så långt norr om Sveriges mittpunkt – men dock i Norrland. Numera bor jag i Östergötland.

Jag arbetar till största delen som trä och metallslöjdslärare – ett yrke som jag uppskattar och trivs med! Utöver detta så har jag valt att ägna en del av min tid åt att själv få uppleva den skaparglädje som det innebär att slöjda. Jag har under våren 2019 startat en enskild firma – Lizas hantverk,och börjat förverkliga en dröm om att kunna producera och sälja mitt eget hantverk.

Jag uppskattar många olika sorters hantverk som exempelvis att sticka, virka, sy, snickra och svarva.

Min specialité – som jag tycker är allra roligast är att skärsvarva skålar i rått trä.

Jag gillar att svarva i olika sorters träslag med olika egenskaper och färger. Jag strävar alltid efter att svarva en så fint skuren yta som möjligt och att på så sätt minimera eller helt utesluta putsning vid färdigställandet av mina skålar. Därför lägger jag mycket tid på att slipa och hålla mina verktyg vassa, för då vet jag att jag har dom bästa förutsättningarna att lyckas. Jag tycker också det är kul att ibland utmana mig själv med lite svårare svarvprojekt som exempelvis snibbskålar.

Vad är hantverk?

Hantverk för mig är framförallt skaparglädje och avkoppling. Men det kan också vara: problemlösning – att aldrig ge upp utan pröva nya tillvägagångssätt tills jag klarar av det jag vill åstadkomma.
Spänning och utmaning – i att lyckas med något nytt och avancerat. Oberoende – möjligheten att själv kunna tillverka saker som jag behöver, precis som jag vill ha dom. Att kunna laga/reparera, återbruka gammalt material samt ändra och förbättra föremål, efter mina egna behov.
En tillgång – i hantverkskunnande som ger mig möjlighet att kunna hantverka bara för skojs skull, för att jag behöver något särskilt eller för att producera varor till försäljning.