Skålar

Det roligaste hantverket jag vet är att skärsvarva skålar i rått trä. Hemma hos mig använder jag mest mina skålar som fruktskålar. Jag har även en favoritskål i körsbär som är precis lagom stor för att använda till portionsskål för popcorn.

Sommaren 2016 skaffade jag mig en egen svarv och sedan dess har det blivit många timmars svarvträning och flera skålar än jag kan räkna.

Vad gör jag då av allt spån som blir när jag svarvar? Jo det använder jag för att hålla rent och fint i buren hos våra kaniner.

Modeller

En helt vanlig skål i ek utan fot.

En vanlig skål i asp med fot.

En skål i silvergran med barkkant.

En snibbskål i asp.

En snibbskål i björk med rundade hörn.

En snibbskål i björk, svarvad upp och ner.

En annan snibbskål i körsbär, också svarvad upp och ner.

En snibbskål i sälg med kanterna allra högst upp.

En ”saturnusskål” i björk – en snibbskål med helrund kant.

En garnskål.


Den här modellen kallar jag för ”brätteskål” eftersom den tunna rejält utstickande kanten påminner om brättet på en hatt.

Det finns nog säkert många fler modeller. Se ”ufo” och ”tefat” nedan. Jag har märkt att jag upptäcker nya modeller ju mer jag svarvar.

Ytor

Oftast så oljar jag mina skålar med linolja. Sedan vaxar jag dom med ett möbelvax som jag tillverkar själv av en del bivax och fem delar linolja.

En helt oputsad yta – det är vad jag alltid strävar efter när jag svarvar en skål. Det är mer eller mindre lätt att lyckas med i olika sorters träslag. Men i körsbär (som dessa skålar är svarvade i) går det väldigt bra. Dom flesta av mina nyaste skålar är helt oputsade.

En ”finputsad” yta – Ibland putsar jag bara lite grann för hand med ett mycket fint sandpapper. Då kan man fortfarande se och känna ”svarvränderna” som kommer från svarvjärnen. Det kan jag göra om ytan inte ser helt bra ut överallt eller om den känns lite för sträv.

En putsad yta – det är något jag försöker att undvika så långt det är möjligt. Det kan vara fint med putsade skålar. Och i vissa mjukare träslag kan det vara svårt att svarva en fint skuren yta. Men det är mycket jobb med att putsa en skål.

Ibland kombinerar jag olika sorters ytor. Den översta skålen i al är oputsad på utsidan men putsad på insidan. Och körsbärsskålen underst är putsad på utsidan och oputsad på insidan.

Det är sällan jag målar mina skålar, men det händer. Den översta är betsad och den undre är målad med äggoljetempera.